Stil en schoon vervoer via grachten van binnenstad Delft

Trekschuit 2.0 is een project waarin een Delta Innovation Team vrachtwagens uit de binnenstad probeert te weren door gebruik te maken van de grachten: een logistieke uitdaging. De binnensteden worden voller. Inwoners bestellen veel zaken online, zaken die met een vrachtwagen of bestelbusje worden bezorgd. Meer mensen produceren meer afval en maken gebruik van lokale horeca en winkels, die bevoorraad moete worden. Dit alles zorgt ervoor dat de binnensteden, zoals die van Delft, dichtslibben. Het Delta Innovation Team (DIT) Trekschuit 2.0 wil oplossingen ontwikkelen voor dit probleem: gebruik maken van de Delftse grachten.

Trekschuit 2.0 bestaat uit drie belangrijke componenten: Blue Turtles Associates (BTA), bedrijfspartners en uiteraard de teamleden. Het team bestaat uit vijf technisch opgeleide mensen van verschillende achtergronden. De initiatiefnemers, Frans van der Meijden, Peter de Bruijn en Peter de Vreede: “Zo hebben we mensen vanuit Industrieel Ontwerpen, Lucht en Ruimtevaarttechniek, werktuigbouwkunde en uiteraard ook Scheepsbouwkunde. De partners in het project hebben tevens verschillende achtergronden. Zo hebben wij logistieke partners in de vorm van Blue Line Logistics, City Hub en Circle lines, maar ook lokale scheepsbouwer Bocxe en internationale bedrijven als Nokia en Dell EMC. Aan het team is het vervolgens de taak om de expertises van deze partijen te verbinden om tot een nieuw concept te komen. De vraag aan het team was in eerste instantie erg breed: ontwikkel een concept voor de Delftse grachten voor een schone en stille binnenstad.”

 

Vervoerstromen door grachten

Vanuit deze gedachte is het team onderzoek gaan doen in de stad, heeft het gesproken met ondernemers, bewoners en uiteraard de gemeente Delft. “Hieruit zijn een drietal vervoerstromen naar voren gekomen die veel voorkomen in de binnenstad. Afval-, bouw- en retail-stromen (horeca en bezorgdiensten). Voor al deze stromen zijn conceptschepen ontwikkeld om vervolgens de opties af te wegen. De afvalstroom lijkt op dit moment de meeste interessante stroom om daadwerkelijk te gaan oppakken. Het gebruik van een schip voor afval in de binnenstad kan namelijk ook een belangrijke vraag vanuit de gemeente Delft oplossen met betrekking tot het gescheiden afval inzamelen. De komende tijd staat in het teken van het in detail uitwerken van het concept en de eerste kleine testen doen. En met die kleine testen zetten we de eerste stap om op een vernieuwende manier gebruik te maken van de oude Delftse infrastructuur.”